Jesper van 7 heeft last van woedeaanvallen. Op enig moment zie je blauwe plekken op zijn bovenarmen. Hij wil er niet over praten. Casper en Sabine zijn verwikkeld in een vechtscheiding. Hun kinderen van 5 en 8 hebben er geen last van, zeggen ze. Karin van 38 komt je spreekkamer binnen met een zonnebril op. Ze wil hem niet afzetten. Je ziet een blauwe plek bij haar oog. Ze heeft zich gestoten aan een keukenkastje.

 

Veel zorgaanbieders krijgen in hun werk te maken met huiselijk geweld en kindermishandeling. Vaak zijn ze zich echter niet bewust van de signalen. Of weten ze niet wat ze moeten doen als ze huiselijk geweld vermoeden. Ook is niet iedereen bekend met wát er onder huiselijk geweld wordt verstaan. Terwijl het in een vroeg stadium herkennen en bespreekbaar maken van huiselijk geweld veel leed kan voorkomen. In 2018 organiseerden we daarom dertien keer de workshop ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. Want niets doen is geen optie.

 

Drie belangrijke tips

  1. Neem kennis van en volg het stappenplan van de Meldcode, deze helpt je als je huiselijk geweld of kindermishandeling vermoedt. Wil je meer weten over de Meldcode, klik dan hier.
  2. Ga er niet van uit dat je de signalen zonder meer zal herkennen. Soms ben je in je therapie gefocust op andere dingen en sommige signalen zijn nou eenmaal heel subtiel. Een uitgebreid overzicht van de signalen per leeftijdsgroep vind je op www.signalenkaart.nl.
  3. Bespreek je vermoedens met je collega’s of met andere zorgaanbieders. Zij kunnen je helpen om de signalen objectief te bekijken en kunnen je steunen bij vervolgstappen. Wacht ook niet te lang met je vermoedens te uiten. Hoe eerder je in gesprek gaat, des te gemakkelijker het is.

 

De Workshop
In de drie uur durende workshop focus je je volledig op de Meldcode. Wat zijn de signalen? Hoe maak je ze bespreekbaar? Wanneer moet je melden en wanneer niet? De deelnemers van de workshop voelen zich na afloop sterker en meer bekwaamd om actie te ondernemen als het nodig is. ‘Alle collega’s uit het veld zouden deze workshop moeten volgen’ is een veel gedeelde mening. Wil jij je ook bekwamen in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling? Neem dan contact op met je beroepsvereniging over de mogelijkheden om de workshop te organiseren. Of neem contact op met workshopleider Ingrid van den Bosch via www.anderz.nu. Want niets doen is geen optie.